Потребителска такса за посещение на децата при личен лекар, искат от Сдружението на семейните медици. Според тях таксата може да е 1 лев, както за пенсионерите, а разликата до 2.90 да се покрива от държавата. И още едно предложение - да отпадне изискването за 24-часово разположение на семейните лекари.

Елица Василева води дъщеря си при личния лекар поне веднъж месечно през зимата. Сега не плаща потребителска такса, но ако идеята на семейните медици се приеме, ще трябва да дава по 1 лев за всяко посещение.

Елица Василева - родител: 1 лев не е непосилна сума, но самия факт, че говорим за дете и за здравето на детето смятам, че е по-редно децата да бъдат освободени от тази такса.

Личните лекари обаче смятат, че всички пациенти трябва да плащат потребителска такса.

Д-р Захаринка Гочева - общопрактикуващ лекар: От НЗОК получаваме около 1.50 лв. на месец за пациент. Всички деца, които минават при нас болни за тях се получават 0 стотинки за преглед.

Общопрактикуващите педиатри получават пари от Касата за профилактичните прегледи и имунизациите на децата.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: За нас е несправедливо да се прави социална политика за сметка на лекарския труд.
Д-р Захаринка Гочева - общопрактикуващ лекар: Новородените бебета родителите обикалят из всички джипита и масово им се отказва по простата причина, че сме на възраст и не сме платени за нашата дейност.

От Лекарския съюз искат и още една реформа - да отпадне задължението на семейните медици да са на разположение денонощно.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Не можем да твърдим вече 20 години, че е възможнокато звъннем на човек, който не е на работа и е 2 часа през нощта - той ще може да реагира адекватно и да помогне на своя пациент.

Хората от село Полето разчитат на личния лекар в Симитли и на пенсионирания фелдшер, който му помага. Най-близкият неотложен кабинет, в който могат да отидат, е в Благоевград.

Д-р Емилия Кричлева - общопрактикуващ лекар: Не е лесно за тях, защото голяма част, особено в доста отдалечените места живеят. Тук помага спешния център, който е в Симитли, така, че вършат работа.

От Лекарския съюз смятат, че у нас има достатъчно добре развита спешна помощ, която да поеме пациентите на личните лекари в извънработно време и почивните дни.