Семейство от Благоевград успя да осъди общината за неправомерно репатриране на личния им автомобил. Колата престоя 365 дни на наказателния паркинг, но Върховният административния съд реши, че репартирането е незаконосъобразно и двамата съпрузи успяха да си вземат колата.

Благоевград

Автомобилът на Силвия и Димитър Домозетски е репатриран за трети път, на 5 октомври 2016 година, пред дома им, където е бил паркиран. След като два пъти платили по 40 лв. на общината и по 3 лв. за час престой на наказателния паркинг, третия път семейството решава да предприеме действия за прекратяване на тази практика.

Силвия Домозетска: Не толкова дали ние правилно или неправилно сме паркирали е въпроса, който искаме да се дебатира. Искаме да се говори за това, че всъщност хората няма къде да паркират.

Управителят на общинското дружество „Паркинги и гаражи” в Благоевград – Васил Атанасов заяви за БНТ2, че семейство Домозетски са извършили нарушение, тъй като според Закона за движение по пътищата глоби се налагат от собственика на терена, на който е извършено нарушението, а в случая това е именно общината. Тя пък от своя страна е упълномощила дружеството „Паркинги и гаражи” да извършва тези дейности.

Силвия Домозетска: Решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване е, че водачите на платформата, т.нар. "паяк", не са оторизираните хора, които могат да издават устно заповеди, защото те нямат никакъв документ. Имаме само една докладна записка, в която има разминаване в датите от подписването на докладната записка и от фактическото репатриране на автомобила. Така че, те нямат право устно да издават заповеди.

В деня на 30-годишнината от сватбата си, семейството успя най-после да си върне автомобила, но ще заведе ново дело срещу община Благоевград за пропуснати ползи.