НОВИНИ

Семейство от "Княжево" обяви награда от 1000 лв. за откраднатия им автомобил

Семейство от столичния квартал "Княжево" обяви награда от 1000 лв. за откраднатия им автомобил. С нестандартната идея хората се надяват да спасят старата си кола преди да бъде разглобена за части. По данни на МВР в момента близо 80% от кражбите са именно на стари автомобили между 7 и 12 години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:36, 26.10.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Григор Ангелов:
Да ходим и да се разходим по Перник. Те ги изнасяли по улиците, по преките там. По Драгичево да си я търсим. Ако я намерим, намерим.
БНТ: Ще отидете ли?
Григор Ангелов: Нямам възможност да обикалям, гледам дете, работа имам.

Затова семейството решава да обяви награда от 1000 лв., надявайки се някой да се обади преди колата да бъде разглобена.

Жени Ангелова: Призовавам всички граждани, особено тези на Перник, Драгичево да се оглеждат повече, когато се разхождат по улицата. Смятам, че на тези времена това е единственият начин, по който можем сами да си помогнем.

Колата на семейство Ангелови може да се продаде на старо за не повече от 5 000 лв. Ако бъде разглобена от частите на черно крадците могат да изкарат поне два пъти повече пари.

Емил Пърмаков, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" в ГД "Национална полиция": Ние натиснахме автоморгите. Автоморгите влязоха в някакъв законен режим, някои от тях ги закрихме. Но пък започнаха да се разглобяват автомобили в частни дворове, в изоставени промишлени халета. Авточастите се продават онлайн по интернет.

Трудно разкриваеми се оказват и кражбите на по-висок клас автомобили с безконтактни ключове. От МВР съветват шофьорите да внимават къде държат ключа, тъй като сканиращите устройства улавят сигнала от разстояние.

Емил Пърмаков, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" в ГД "Национална полиция": Засечени са случаи, при които сканирането става пред дома. Обикновено гражданите си оставят чантата с ключовете близо до входната врата. Разстоянието от няколко метра до входната врата е достатъчно да бъде сканиран и от самия дом.

На този фон от МВР отчитат спад от 20% на кражбите на автомобили в сравнение със същия период на миналата година и 10% разкриваемост на този вид престъпление.

;

Рег. номер СВ 8574 АР

тел. за контакт: 0876990309


В понеделник около 6:00 сутринта Жени Ангелова забелязала, че двама съмнителни мъже се навъртат около семейния автомобил. Десет минути по-късно колата вече не била на паркинга.

Жени Ангелова: Умишлено не караме нови автомобили, за да не ставаме жертви на кражби, да живеем по-спокойно, както виждате и това се случи. 15-годишен автомобил беше откраднат.

Два часа по-късно на място дошъл екип на полицията. След огледа посъветвали семейството само да потърси автомобила и обяснили, че обикновено подобни коли се разглобяват за части по автоморги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оспорваната държавна субсидия за партиите
Оспорваната държавна субсидия за партиите
Директорите на забавачки ще управляват парите за храна
Директорите на забавачки ще управляват парите за храна