НОВИНИ

Американският Сенат прие нови санкции срещу Северна Корея

Сенатът на САЩ одобри законопроект за нови санкции срещу Северна Корея заради нейната ядрена програма, положението с човешките права и дейностите ѝ срещу киберсигурността. Камарата на представителите подкрепи подобна мярка миналия месец. Очаква се разликите между двата законопроекта да бъдат изгладени бързо и общ съгласуван вариант на текста да бъде изпратен на президента Барак Обама за подписване.

bnt avatar logo
от БТА
09:51, 11.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
американският сенат прие санкции северна корея

Сенаторите гласуваха единодушно /96 "за" и нито един "против"/ в подкрепа на законопроекта, който прави задължителни повечето от вече въведените санкции срещу всяко физическо лице или компания, помагаща на режима в Пхенян в придобиването на материали за производство на оръжия за масово поразяване, пране на пари, производство на фалшиви стоки и търговия с наркотици. В текста се налага забрана върху доставките на луксозни стоки в КНДР и се предвиждат санкции срещу нарушителите на човешките права в страната, както и за незаконната дейност на Пхенян в киберпространството.

Подкрепата за законопроекта беше толкова голяма, че двама републиканци, борещи се за президентската номинация, Тед Круз и Марко Рубио, оставиха кампаниите си, за да отидат във Вашингтон да гласуват, отбелязва Ройтерс. "Този диктаторски режим трябва да разбере, че действията му ще имат последици", заяви председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, цитиран от Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адел с изненадващ концерт в Лос Анджелис преди наградите Грами
Адел с изненадващ концерт в Лос Анджелис преди наградите "Грами"
Учени може би са доказали теория на Айнщайн
Учени може би са доказали теория на Айнщайн