Частичната промяна на решението на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските на САЩ от Сирия цели да привлече в горещата зона на 1000 войници от ЕС, заяви сенаторът Линдзи Греъм. През последните няколко седмици той публично призовава Тръмп да коригира плана за изтегляне на войските.

© Архив

Пред Fox News сенаторът каза, че 200-те оставащи американски бойци ще доведат до по-голямо присъствие на европейските съюзници. "Тези 200 ще привлекат вероятно 1000 европейци", твърди Греъм.

"Хиляди европейци бяха убити от бойци (на "Ислямска държава"), идващи от Сирия в Европа. Сега тежестта пада върху Европа. 80% от операцията трябва да бъде европейска, може би 20% наша.", допълни сенаторът.

Греъм каза още, че е говорил с Тръмп "непрекъснато" за изтеглянето на войските и го е убедил, че трябва да бъде създадена буферна зона, за да се защитят подкрепяните от САЩ кюрдски бойци от евентуална атака от страна на Турция.

Тръмп поиска Европа да приеме обратно бойци на "Ислямска държава"

Тръмп поиска Европа да приеме обратно бойци на "Ислямска държава"

Американският президент поиска Европа да приеме обратно и да съди бойци на терористичната групировка "Ислямска държава". Доналд Тръмп написа в туит та...