НОВИНИ

Френска сенатска комисия разпита уволнен служител на Елисейския дворец

Френска сенатска комисия разпита уволнения служител на Елисейския дворец Александър Бенала, натоварен преди с охраната на президента. През юли около Бенала се разрази скандал, който понижи популярността на Еманюел Макрон. Сенатът на Франция е под контрола на дясноцентристката опозиция и изслушването предизвика сблъсък между президентството и парламента.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:30, 19.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Александър Бенала, заснет да бие демонстрант на 1 май, се яви на изслушване във френския Сенат без адвокат.

Сенаторите не го разпитваха за инцидента заради разделението на съдебната и законодателната власт. Комисията изясни отговорностите му в президентството. Бенала отрече да е бил охрана на държавния глава. Заяви, че е заемал административна длъжност, свързана с пътуванията на президента.Той се извини за пренебрежително изявление по адрес на народни представители.

Александър Бенала, бивш служител в Елисейския дворец: Усетих медийно и политическо ожесточение и останах с впечатлението, че определени хора успяха да си послужат с институциите на нашата страна за медийни и политически цели.

Обкръжението на Макрон смята, че с този разпит горната камара си превишава правомощията. Опоненти на президента твърдят, че критиките са безпрецедентна атака срещу парламента. Само Луи 14 си е мислел, че никой не може да контролира властта му, коментира шефът на Сената. Случаят Бенала предизвика най-тежката криза в президентството в Париж, откакто Еманюел Макрон пое властта през май 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон
Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон
​Работник загина, а други двама са ранени при трудова злополука край село Стряма
​Работник загина, а други двама са ранени при трудова злополука край село Стряма