НОВИНИ

Сенатът на Бразилия решава за Дилма Русеф

Мнозинството депутати от бразилския сенат заяви, че ще гласуват за отстраняването на президента Дилма Русеф. 41 от общо 81 членове на горната камара подкрепят импийчмънта на президента. Много бразилци протестираха за против отстраняването на Русеф.

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 12.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Над 13 часа продължиха дебатите в бразилския Сенат за отстраняването на президента Дилма Русеф. През това време полицията в по-големите градове охраняваше различни демонстрации - за и против импийчмънт на държавния глава.

Срещу демонстранти поддръжници на Русеф пред сградата на конгреса , полицията използва сълзотворен газ. В някои градове се стигна до сблъсъци между представители на двата лагера.

Жители на Рио са разделени в мнението си за отстраняването на Русеф.

Вероника Пратес, жител на Рио де Жанейро
"Аз съм против импийчмънта, защото е незаконен. Не може да отстраняваш някого, докато останалите в този процес са по-корумпирани от него".
Бруна Пети, жител на Рио де Жанейро
"Аз подкрепям импийчмънта, защото ако има доказателство за лошо управление, тя трябва да се оттегли , за да се запази демокрацията".

Дилма Русеф вече е прибрала личните си вещи от кабинета в президентския дворец. Върховният съд на Бразилия отхвърли искането на правителството да спре процедурата по импийчмънт. Русеф е обвинявана, че е прикривала истинските данни за бюджетния дефицит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вината на рок легендата Стинг бяха представени у нас
Вината на рок легендата Стинг бяха представени у нас
Форум за борбата с корупцията в Лондон
Форум за борбата с корупцията в Лондон