НОВИНИ

Сенатът на САЩ подкрепи голямо увеличение на разходите за отбрана

Сенатът на САЩ прие своята версия на проектозакон за финансиране на разходите за отбрана, който предоставя 700 милиарда долара за бюджетната 2018 година, предадоха Франс прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:11, 19.09.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сенатът сащ подкрепи голямо увеличение разходите отбрана

Приетата от Сената версия представлява голямо увеличение на бюджетните разходи, надхвърлящо поисканото от президента на САЩ Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на ремилитаризацията, отбелязва АФП.

Сенаторите приеха закона с голямо мнозинство от 89 гласа "за" и 8 "против".

През юли Камарата на представителите прие своя версия на бюджета за отбрана, която предвижда 696 милиарда долара. Предстои работа по уеднаквяване на двете версии, отбелязва АФП.

Сенаторите уточниха, че с предоставените средства трябва да бъдат закупени 4 изтребителя Ф-35, с 24 повече от поисканите от Тръмп, както и 13 нови кораба. Президентът на САЩ беше поискал закупуването на 8 кораба. Освен това разходите за противоракетна отбрана ще бъдат увеличени с 8 на сто повече, отколкото поиска правителството (общо 8,5 милиарда долара).

Предоставените средства отговарят на желанието на Тръмп за по-голяма и по-силна армия, но създават възможност за сблъсък по отношение на разходите на правителството по-късно тази година, отбелязва Ройтерс.

Освен това Сенатът гласува да забрани използването на продукти на фирмата "Касперски" от федералното правителство, като се позова на опасенията, че тя може да е под контрола на Кремъл и да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Рачев: Днес е последният горещ ден
Георги Рачев: Днес е последният горещ ден
Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител
Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител