Опит за похищение на 51 деца в училищен автобус беше осуетен в Северна Италия. Шофьорът на автобуса, родом от Сенегал, подпалил автобуса, докато децата били вътре. Учениците обаче успели да избягат навреме.

Това остана от училищния автобус, чийто шофьор за броени минути се превърнал в похитител. 47-годишният водач, роден в Сенегал, от 15 години бил италиански гражданин. Отдавна работел в компания за превоз. Днес, обаче, докато бил зад волана, внезапно изкрещял:

"Спрете гибелта в морето".

Според учител, пътувал с децата, шофьорът му наредил да завърже ръцете на учениците и се насочил към летище Линате край Милано. По пътя заплашвал, че никой в автобуса няма да остане жив. Полицията блокирала пътя. Похитителят се опитал да избяга, като преди това разлял бензин в автобуса и го подпалил. Полицаите реагирали бързо и счупили стъклата, за да улеснят евакуацията. Няма сериозно пострадали, някои деца са откарани в болница в шок и с леки порезни рани.

Според разкази на децата водачът от сенегалски произход обвинявал италианските вицепремиери Матео Салвини и Луиджи ди Майо за гибелта на мигранти от Африка в открито море. Той ще бъде обвинен в отвличане, опит за масово убийство, предизвикване на пожар и оказване на съпротива при ареста.