НОВИНИ

Сепаратист е новият премиер на Каталуния

След месеци под пряко управление на Мадрид, Каталуния има нов премиер. Само с един глас разлика, регионалният парламент избра сепаратиста Ким Тора. Как планира да ръководи автономната област и ще се затоплят ли отношенията между Барселона и Мадрид?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:25, 14.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

55-годишен юрист, бивш журналист и най-вече яростен привърженик на идеята за отделяне на Каталуния. Новият регионален лидер Ким Тора положи клетва, но победата му далеч не е категорична - той беше избран на второ четене, с 66 гласа "за" и "65" против и то само защото четирима крайно леви депутати гласуваха "въздържал се".

Кандидатурата му беше издигната от премиера в изгнание Карлес Пучдемон, а в речта си пред членовете на Генералитат, Тора се зарече да създаде независима каталунска република, управлявана от Пучдемон.

Ким Тора, премиер на Каталуния: Карлес Пучдемон е нашият лидер. Оставаме верни на изхода от референдума - искаме да бъдем независима република. Държавата е на всички. Искаме да живеем в страна, в която всеки се чувства значим и в която правата на всички се зачитат.
;

Не на същото мнение бяха от опозицията, от където го предупредиха да се откаже от намеренията си за отделяне от Испания. Вече шест месеца Каталуния е в политическа криза, след като испанското правителство временно замрази автономията, а всички кандидати за регионален премиер бяха или в затвора, или в изгнание. Дали диалогът между Барселона и Мадрид ще се поднови, остава неясно.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Не съм съгласен с позицията на господин Тора, но ще съдя за него по действията му. Надявам се да постигнем взаимно съгласие. Това, което мога да ви гарантирам, е че конституцията ще бъде спазена.

Рахой ще се срещне с лидерите на двете основни опозиционни партии, за да обсъдят дали прякото управление на Каталуня да продължи. Очаква се да разговаря и с новия регионален лидер Тора. А позицията на гражданите - каталунци остават разединени по въпроса да бъдат ли независима република или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите от глоби за скорост ще се предоставят за камери в малките градове
Парите от глоби за скорост ще се предоставят за камери в малките градове
Млад мъж беше наръган с нож от младеж в тролей в столицата
Млад мъж беше наръган с нож от младеж в тролей в столицата