НОВИНИ

Канонизираха за светец Серафим Софийски Чудотворец

Нов светец за православните християни. Днес е официалната канонизация на Свети Серафим Софийски Чудотворец.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:10, 26.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

За първи път в историята един светец беше канонизиран едновременно от православните църкви на България и на Русия. Тържествата по канонизацията започнаха още снощи с литийно шествие с иконата на светеца от Руската църква в София до храма "Свети Александър Невски", където се състоя и нощно бдение.

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е архиерей на Руската православна църква, но голяма част от служението му преминава в България. Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса. След смъртта му при гроба му не спира потока от вярващи, които отправят молитви и разказват, че получават закрила от светеца.


От днес столицата ни София, Българската православна църква и Руската православна църква имат нов светец, неговато пълно име е Светител Серафим Соболев Архиепископ Богочарски Софийски Чудотворец. Тържествата в храм "Свети Александър Невски" започнаха от рано сутринта. Около 9.15 часа иконата му беше изнесена от олтара на храма, поставена в центъра на храма, след което беше вдигната към четирите посоки на света. Преди да започне тържествената света литургия, епископ Серафим беше провъзгласен за светец в специално слово, беше прочетено и специално патриаршеско и синодално послание.

;
Знеполски архиепископ Арсений:
"Личността на архиепископ Серафим, верен син на руската православна църква, станал духовен баща на руснаци и българи, по особен начин обединява руската и българската православна църква. Да бъде пречислен към лика на светците, богочарският архиепископ Серафим за общоцърковно почитание. Останките на Светителя Серафим да се смятат са свети мощи и да им се отдава дължимата почит".
Архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод:
"Затова възлюблени, нека всички заедно с една уста, едно сърце и една душа, днес възпеем новопрославения софийски чудотворец и молитвено да възкликнем. Величаем те, светителю отче наш Серафиме и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христа, нашия Бог".
;

Ето какво мислят миряните за Свети Серафим:

- Години наред целия град ходи там и си пише на листчета желанията, почитат го като светец.

- И помага на Българите. на мен лично ми е помогнал за нещо, което беше абсолютно невъзможно да стане по всички медицински заключения.

- Дъщеря ми беше болна. Идвах, писах писма тука, молих се, оправи се.

- Изпълнява според вярата на човек и желанието, изпросва от Бога застъпничеството.

- И го уважавам и се прекланям пред светеца.

- Защото е пазител на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани сменят два автобуса с един билет
Пловдивчани сменят два автобуса с един билет
Пловдив разширява екозавода в Шишманци
Пловдив разширява екозавода в Шишманци