Отношенията със САЩ и Япония, санкции и равноправие - това бяха част от акцентите в годишната пресконференция министъра на външните работи на Русия - Сергей Лавров.

© БТА

По традиция своеобразният му отчет протече при огромен интерес. Въпросите бяха от целия спектър актуални международни теми. Лавров подчерта, че Москва иска възстановяване на отношенията си със САЩ и ЕС, но винаги ще се противопоставя на агресията. Той изрази надежда, че Вашингтон ще подходи отговорно към договорите за контрол върху въоръжаването. Да работим заедно, но на принципа на равноправието и взаимното зачитане на интересите, добави Лавров. Ето и коментара му за Брекзит:


Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Постоянно някой говори и пише, че Русия доволно потрива ръце и злорадства - нищо подобно. Винаги сме казвали, много преди идеята за Брекзит да придобие някакви очертания, че в наш интерес е да има единен, силен, и най-важното - независим Евросъюз. Ще видим какво ще се случи. Разбира се, готови сме да си сътрудничим и с Европейския съюз, и с Великобритания.