НОВИНИ

Сергей Лавров призова ЕС и САЩ да облекчат санкциите срещу Дамаск

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че може би е време ЕС и САЩ да помислят за облекчаването на санкциите, наложени на режима в Дамаск.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:45, 11.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
сергей лавров призова сащ облекчат санкциите дамаск

Той направи този коментар на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Оценяваме усилията на ЕС за облекчаване на страданията на сирийския народ, но може би е време за облекчаване на санкциите, въведени от ЕС и САЩ срещу Сирия - например в лекарствената промишленост, поясни Лавров. Няма наши санкции срещу мирното сирийско население, отвърна Могерини. Тя добави, че ЕС е осигурил досега близо 10 милиарда евро за Сирия. Не участваме там с военни сили и се гордеем с това, заяви върховният представител.

Ясно е, че позициите ни с Русия не съвпадат по всички въпроси, но диалогът и сътрудничеството ни са постоянни, отбеляза тя. Намерихме поле за сътрудничество, приветстваме споразумението за прекратяване на огъня в югозападна Сирия, това е път към постигането на политическо споразумение чрез преговорите в Женева. Има почва за сътрудничество в Либия и Персийския залив, по Близкоизточния мирен процес и за постигането на решение на основата на две държави. Разговаряхме за изпълнението на ядрената сделка с Иран, за Корейския полуостров, посочи Могерини. Тя добави, че с Лавров са разговаряли днес също за обстановката в Източна Украйна и Крим, за човешките права в Русия.
Могерини коментира, че ЕС има интерес от гледна точка на сигурността и икономиката за сближаване с Иран, при пълно спазване на ядрената сделка от всички страни. САЩ преразглеждат споразумението, но то не принадлежи на една държава, а на международната общност, заяви върховният представител.

Разбираме и приветстваме стремежа на ЕС да има собствена роля в отделните кризи, посочи Лавров. По повечето международни проблеми имаме взаимен интерес от намирането на практически стъпки за решение, добави той. Общо е разбирането, че сме съседи и трябва възникващите въпроси да бъдат решавани с постигането на взаимно съгласие. Колегите от ЕС недалновидно замразиха повечето от механизмите за двустранен контакт (с Москва), допълни Лавров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството ще обсъди приоритетите на българското председателство на ЕС
Правителството ще обсъди приоритетите на българското председателство на ЕС
В Референдум - за отношенията между президента и правителството
В "Референдум" - за отношенията между президента и правителството