Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него, както заплашва да направи Доналд Тръмп. „Това споразумение не може да бъде приложено, ако един от участниците в него реши да го напусне едностранно“, каза Лавров на пресконференция в седалището на ООН в Ню Йорк.

© БТА
Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация: Мисля, че всички разбират това.

Американският президент Доналд Тръмп настоя европейците да помогнат да се поправят „ужасните празнини“ в текста, в противен случай САЩ ще наложат отново санкции заради иранската ядрена програма и така фактически ще излязат от сключеното през 2015 г. във Виена споразумение. То бе подписано от Иран от една страна и САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания.

„Това е решаващ момент“, подчерта Лавров, като даде ясно да се разбере, че Москва няма да се опитва да спаси споразумението с останалите партньори, а ще направи всичко възможно да убеди американците да не напускат този договор.

Според него ако това стане, ще е лош сигнал за Северна Корея, която вече разполага с бомба и която членовете на Съвета за сигурност на ООН се опитват да убедят да спре своята военна ядрена програма.

Лавров няма да подкрепи САЩ за промяна в сделката за Иран

Лавров няма да подкрепи САЩ за промяна в сделката за Иран

Русия няма да подкрепи опитите на САЩ да внесат промени в договора за Иранската ядрена програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Тръмп запази ядрената сделка с Иран

Тръмп запази ядрената сделка с Иран

Американският президент Доналд Тръмп запази ядрената сделка с Иран от 2015 г., в която участват още пет държави. Той удължи замразяването на санкциите...