НОВИНИ

Сергей Лавров: Споразумението с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него, както заплашва да направи Доналд Тръмп. „Това споразумение не може да бъде приложено, ако един от участниците в него реши да го напусне едностранно“, каза Лавров на пресконференция в седалището на ООН в Ню Йорк.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:03, 19.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
сергей лавров споразумението иран оцелее сащ оттеглят
Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация: Мисля, че всички разбират това.

Американският президент Доналд Тръмп настоя европейците да помогнат да се поправят „ужасните празнини“ в текста, в противен случай САЩ ще наложат отново санкции заради иранската ядрена програма и така фактически ще излязат от сключеното през 2015 г. във Виена споразумение. То бе подписано от Иран от една страна и САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания.

„Това е решаващ момент“, подчерта Лавров, като даде ясно да се разбере, че Москва няма да се опитва да спаси споразумението с останалите партньори, а ще направи всичко възможно да убеди американците да не напускат този договор.

Според него ако това стане, ще е лош сигнал за Северна Корея, която вече разполага с бомба и която членовете на Съвета за сигурност на ООН се опитват да убедят да спре своята военна ядрена програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е собственикът на автобуса, който уби 18 души през май 2009 г.
Задържан е собственикът на автобуса, който уби 18 души през май 2009 г.
Прогнозното събитие на The Economist за първи път у нас
Прогнозното събитие на The Economist за първи път у нас