Националният съвет на БСП решава кои хора ще влязат в евролистата на партията за предстоящите европейски избори. Засега Сергей Станишев не попада в нея. Но на 4-ти място, изненадващо, е поставен началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов.

Драгомир Стойнев: Изпълнителното бюро взе решение да представи листа, много обновена листа, с европейски лица и на този етап в нея не фигурира Сергей Станишев. Но затова пък, тъй като целта ни е разширяване на партията, на 4-то място като гражданска квота, с цел привличане на повече гласоподаватели, е Иво Христов.
Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев: За мен най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев - това е най-важната национална кауза. Тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата. А БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема.
Сергей Станишев: БСП трябва да отговори на 4 въпроса - първият - какво казваме на нашите членове на нашата партия. Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и на Националния съвет към българското общество. Т.е. начинът, по който се управлява БСП, ще бъде трансформиран в начина, по който ще се управлява България, ако ние спечелим управлението. И мисля, че всички виждат с невъоръжено око , че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождиска партия, в ГЕРБ номер 2. И въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП. Третият въпрос е какво е отношението ни към Европа, към ЕС? И четвъртият въпрос е отношението и посланието към нашите европейски партньори. Към нашето политическо семейство в Европа.
© БГНЕС / Архив
БСП предлага листа без Станишев за евровота, но с Иво Христов

БСП предлага листа без Станишев за евровота, но с Иво Христов

Изпълнителното бюро на БСП предлага листа, в която Сергей Станишев не присъства като кандидат за евродепутат на предстоящите избори. Това съобщи в "Де...

Велизар Енчев: Приемам, защото искам да дам своя принос за отстраняването на партия ГЕРБ и опитомени патриоти от властта. От 2005 г. съм категоричен, последователен и решителен противник на управлението на Бойко Борисов. Още като кмет на София.
Георги Пирински: Още преди месец и половина-два заявих, че не се кандидатирам и няма да се кандидатирам за евродепутат. Това, че нито един от другите колеги не е в листата, е повече от странно, да не кажа напълно неприемливо.