Председателят на ПЕС Сергей Станишев очаква на утрешната среща на върха да бъде даден ясен знак за европейската перспектива на Западните Балкани. По инициатива на Сергей Станишев този следобед се проведе координационна среща на премиерите и партийните лидери от семейството на Евро-левицата. На нея те съгласуваха общата си позиция преди голямата среща утре.

Премиери от Балканите от социалдемократическото семейство, като Алексис Ципрас и Зоран Заев пристигнаха за срещата на ПЕС у нас. Наред с тях и португалският министър-председател, и колегата му от Малта, както и редица други политици от ПЕС - те бяха посрещнати от лидера си Сергей Станишев в галерия "Квадрат 500".Той определи днешния и утрешния ден като пикът на Българското председателство и подкрепи процеса на интеграция на Западните Балкани.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: Аз знам много добре, че в редица страни от Европейския съюз, особено старите страни членки имат немалко скептицизъм, имат опасение за този процес, но трябва да отдаваме сметка и за цената за направеното. Затова перспективата, ясният политически ангажимент са много важни за цялата стабилност на региона и на Европейския съюз.

Сергей Станишев каза още, че Евросъюзът трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да окуражат проевропейските сили в страните от Западните Балкани, и наред с това да бъде укрепен самият Европейски съюз.

Важното е да се свърши работа, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев - Западните Балкани да наваксат, а Европейския съюз да им даде шанс и надежда.

Сергей Станишев определи срещата в София между Европейския съюз и Западните Балкани като историческо събитие за целия регион. И по думите му България може да се гордее, че като нова страна член, се превръща в регионален лидер, който може да помага на другите по този път.

© БТА
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев декларира подкрепата си за Западните Балкани

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев декларира подкрепата си за Западните Балкани

Координационна среща на ПЕС се провежда в този час в София, ден преди голямата среща ЕС и Западните Балкани. Тя е по инициатива на лидера на ПЕС Серге...