НОВИНИ

Сергей Станишев: Забавянето на членството ни в Шенген е скандално

В Лисабон заседава съветът на Партията на Европейските социалисти. Лидерът им Сергей Станишев ще инициира дебат в Европейския парламент на 13-и декември за членството на България и Румъния в Шенген. Председателят на БСП Корнелия Нинова, която също участва във форума, заяви, че левицата ще инициира приемането на декларация по темата за Шенген в Народното събрание. От Португалия предават Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:47, 01.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ясни послания от трибуната на Европарламента за членството на България в Шенген очаква да чуе лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. Той разчита на подкрепата на българските евродепутати от всички парламентарни групи.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това, което се случва като забавяне на нашето членство, е само по себе си скандално. Това е несправедливо, неевропейско и този въпрос трябва да се реши. Това ще бъде послание към съвета на Европейския съюз, към страните -членки, така че тук ще трябва добра координация на българските институции и евродепутати, за да свършим работа.

Левицата в българския парламент пък ще иницира проект за обща декларация за Шенген.

Корнелия Нинова - председател на БСП - И се надявам всички колеги от другите парламентарни групи да я подкрепят, защото това е общият интерес на България. Това е националният интерес на България. Тук партийните противоречия нямат никакво значение.

Станишев очаква да види по-добра амбиция от страна на България за европредседателството.

Сергей Станишев: На мен ми се иска България да има успешно председателство и да бъде инициатор на много нови неща.

Над 600 делегати на Съвета на ПЕС обсъждат стратегията на партията за европейските избори през 2019-та година. Във форума участват премиери, еврокомисари и лидери на леви партии. Във фокуса на вниманието е изборът на общ кандидат на евросоциалистите за бъдещ председател на Европейската комисия, както и бъдещето на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София се проведе дискусия за предизвикателствата пред медийния сектор в Европа
В София се проведе дискусия за предизвикателствата пред медийния сектор в Европа
Тръмп, туитър и информационните филтри
Тръмп, туитър и информационните филтри