НОВИНИ

Сериозен интерес към Пролетната трудова борса във Варна

Стотици хора, търсещи работа в сферата на туризма, се срещнаха с работодатели с сферата на хотелиерството и ресторантьорството. В момента тече усилена подготовка за летния сезон и свободни работни места има във всички сектори, които обслужват туристическия бранш.

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 29.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Марияна Петкова наема и обучава служители за петзвезден хотел в курорта "Златни пясъци" край Варна. Преди началото на летния сезон тя търси рецепционисти, готвачи, сервитьори и камериери. Надява се тази година да намери квалифициран персонал, защото заплатите са с 10 на сто по-високи от миналогодишните.

Марияна Петкова - директор "Човешки ресурси" в хотел в к.к. "Златни пясъци": Категорично има повишения за всички позиции - варира по отдели, по позиции, но говорим за повишение от 20 до 50 лева.

Цветелина Бориславова е готвач по професия. От години живее и работи в Англия, но преди месец решава да се завърне в родината. Усилено търси работа за летния сезон, но остава недоволна от условията на работодателите и от заплатите, които предлагат.

Цветелина Бориславова: Това е страшно интензивна и много отговорна работа и не мисля, че това, което се предлага като заплащане в България, е достатъчно.

Макар че не е удовлетворена от офертите на работодателите, Цветелина с учудване разбира, че занаятът ѝ е сред добре платените у нас. Обслужващият персонал в хотелите, например, взима 2 пъти по-ниски заплати.

Рени Тепавичарова - директор на дирекция "Бюро по труда" - Варна: Една от професиите, която е най-търсена, това е за готвачи, понеже възнаграждението там е значително по-високо, макар и за сезон.

Очакванията на работодателите са и тази година да има недостиг на кадри в туризма. Предвиденото увеличение на заплатите едва ли ще привлече достатъчно квалифицирани специалисти, което означава, че и това лято ще се разчита на работници от Украйна и Молдова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Ага се среща с българската публика
АРТ посоки с Галя Крайчовска: "Ага" се среща с българската публика
 Британските депутати ще гласуват по споразумението на Мей за Брекзит
Британските депутати ще гласуват по споразумението на Мей за Брекзит