НОВИНИ

Сериозна глоба заплашва "Левски" заради децата с нацистки символи

Сериозна глоба заплашва футболен клуб "Левски" заради двете деца, които бяха заснети с изрисувани върху телата им нацистки символи. Случаят предизвика реакцията на няколко институции. По темата работиха Радостин Любомиров и операторът Борис Сотиров.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
20:33, 11.05.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Деца. На видима възраст под 10 години. Използвани буквално като транспаранти. Голи до кръста с изрисувани фенски и нацистки символи, викаха пред Сектор Б на националния стадион. Много въпроси, които се задават. Кой ги е допуснал там? Кой носи отговорност за тях? Къде са родителите им?

От Държавната агенция за закрила на детето все още не са установили кои са родителите на невръстните привърженици, но продължават издирването им с помощта на полицията.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Издирваме ги родителите. Лошото е, че са малки деца. Очевидно те са от някой друг им е внушено да го правят това, защото възрастта им я виждате каква е. И сега ние трябва да ги изловим. Ние сме лошите, защото ги хващаме. Един родител ще реагира веднага обраното. Може би и част от обществото. Друга част ще казва "Браво!". Ама преди МВР да се появи, и както ме питате "Издирвате ли ги родителите?" - къде са всички останали?
Стефка Илиева - ст. инспектор на ДАЗД: При постъпване на данни от сезираните институции веднага ще бъдат предприети мерки и действия за закрила на децата, както и съответно данни, които ще бъдат събирани с оглед беседване с родителите и социално проучване за капацитета им. Говоря родителския. Ще се прецени нуждата, от социалните работници, дали има необходимост от работа с тези родители.

Според психолози случаят, който провокира вълна от недоволство в обществото, се дължи на родителско неглижиране.

Младен Владимиров - психолог: Ежедневно тестваме границите. Тестваме границите - законовите, моралните, ценностните. В случая тествахме това дете дали може да слезе на пистата, чисто отвъд огражденията.

След болезнената загуба от Славия във финала за Купата на България, Левски е на път да понесе и тежка санкция отново заради действия на своите фенове, както беше и след хвърлената в Сектор Б бомбичка, ранила двама полицаи.

Две комисии на Българския футболен съюз ще се занимават със случая. Тази по Етика и феърплей трябва да изготви подробен доклад до вторник, когато е заседанието на Дисциплинаранта. Тя ще реши дали да има санкция за клуба и в какъв размер да бъде тя.

;

Максималната глоба залегнала в правилника на Българския футболен съюз е 37 500 лева, която вече е налагана на сините през 2013 година. 3 години по-късно УЕФА санкционира Левски с 57 000 евро заради знаме с келтски кръст, издигнато по време на мач със словенския Марибор. Използването на нацистки символи по стадионите у нас и в Европа се осъжда изключително строго.

проф. д-р Искра Баева - исторически факултет СУ "Св. Климент Охридски": За по-голямата част от европейците свастиката означава едно единствено нещо - ксенофобия, омраза към другите, краен национализъм, желание за господство над тях.

Очаква се институциите да приключат своите проверки с следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ричард Линехан, астронавтът-ветеринар гостува на Софийския фестивал на науката
Ричард Линехан, астронавтът-ветеринар гостува на Софийския фестивал на науката
Здравното риалити на БНТ Зелената линейка бе отличено със Зелено перо
Здравното риалити на БНТ "Зелената линейка" бе отличено със "Зелено перо"