НОВИНИ

Сериозна криза в транслатлантическите отношения

Срещата на лидерите от седемте страни с най-развита икономика в света, която се проведе през почивните дни в Канада, завърши с взаимни обвинения. Вербалното противоборство между САЩ и останалите държави, съюзници в НАТО, се пренесе в социалните мрежи. На своите 53 млн. последователи в туитър президентът Тръмп написа, че Америка защитава Европа с големи финансови загуби, а в търговската сфера е третирана нечестно. С това трансатлантическите отношения достигнаха най-критичната си точка след Втората световна война.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:04, 11.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Приключилият форум на Г-7 в канадския Шарлевоа прилича на среща с реалността, нова и отчуждаваща. Още по време на разговорите американският президент изясни, че вижда страната си като измамена, а ключовите аргументи на останалите ръководители не го впечатлиха. Факт е, че положителният търговски баланс на Европа със Съединените щати дори със сферата на услугите е незначителен. За Германия резултатите от форума са отрезвяващи.

В интервю за обществената телевизия ARD канцлерът снощи ясно заяви, че Европа трябва сама да поеме съдбата в ръцете си.

Ангела Меркел, канцлер на Федералната република: За митата на алуминий и стомана, които американският президент въведе и които ние считаме за противозаконни в смисъла на Световната търговска организация, сме подготвили насрещни мерки. Те ще бъдат обявени на 1 юли. Няма да се оставим да бъдем измамени.
;

Съюзниците се намират в най-голямата криза на отношенията. За останалите големи икономически сили като Пекин и Москва, случващото се трябва да прилича на самоунищожение. Темата за въведените мита ескалира след края на срещата, когато канадският премиер Джъстин Трюдо обяви насрещни мерки.

С това заявление Тръмп обясни, защо чрез социалната мрежа туитър е оттеглил подписа си под финалния документ на форума и започна виртуална, но вербална тирада. Тя достигна своя апогей в изявление от обкръжението му, че в ада има място за всеки лидер, който се опитва да забие нож в гърба на Тръмп. Това провокира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, от своя страна да коментира, че в „рая има специално място за Трюдо“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца и бебе на 9 месеца са сред ранените при катастрофата в Ришкия проход
Две деца и бебе на 9 месеца са сред ранените при катастрофата в Ришкия проход
Родители на деца с увреждания с палаткови лагери в знак на протест
Родители на деца с увреждания с палаткови лагери в знак на протест