Днес е денят на референдума в Каталуния, но в по-голямата част, където има избирателни секции, до него не може да се стигне заради забрана от полицията. В момента е блокирано едно от централните кръстовища на Барселона, където се намира нашия пратеник Цветелина Катанска. От сутринта има сериозни сблъсъци и ранени. Полицията затваря училища, дърпа протестиращи, които скандират, че са мирни граждани и искат да изявят своето право на глас. Това е и големият проблем, за който хората алармират, че нямат право да се чуе гласа им. Хвърлят се бомбички.

Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

Денят на проведения референдум за независимост на Каталуния премина през знака на сблъсъци между испанската полиция и местни демонстранти в Барсел...

Все още има секции, които работят, но те са извън Барселона.

Въпреки че в предишния референдум, който се проведе през 2014, над 80% поискаха отделяне, сега не се очаква това. Напрежението е заради липсата на референдум, а не заради резултатите от него. Хората искат да покажат своето право на глас и че те са мирни граждани. Няколко дни по ред към 22 часа вечерта в своя призив за демокрация жителите на Каталуния и започват с тенджери да тропат като по този начин искат да покажат на света, че трябва да им се обърне внимание.

Международните анализатори съобщават, че това е една от най-тежките конституционни кризи в страната. Все още не може да се прогнозира какъв ще е резултатът. Премиерът на Испания Мариано Рахой отмени своята визита в чужбина, за да предотврати,ако има сблъсъци в страната. Каталунският премиер обяви, че, ако референдумът бъде подкрепен от по-голяма част от обществото, до 48 часа той ще обяви независимост - това обаче е най-невероятният сценарий.

Ето отзивите, които събра нашия репортер Милена Кирова:

Андер, подкрепя референдума: Това е денят, в който демокрацията трябва да възтържествува. В който хората трябва да кажат какво мислят. Полицията прави това, което им нареждат управляващите. Ние сме за мира, за свободата. Ще гласуваме, дори те да не искат.
Лая, подкрепя референдума: Страхувам се, много се страхувам. Полицията започна да ме бута и паднах на земята. Трябва да гласувам, искам да гласувам и да изкажа мнението си. Имам това право. Демокрацията е най-важна. Хората в Каталуния отдавна искат да изкажат мнението си. Искат да бъдат самостоятелни. Управляващите трябва да уважават правото им.