НОВИНИ

Сериозни сблъсъци в Барселона, има ранени

Днес е денят на референдума в Каталуния, но в по-голямата част, където има избирателни секции, до него не може да се стигне заради забрана от полицията. В момента е блокирано едно от централните кръстовища на Барселона, където се намира нашия пратеник Цветелина Катанска. От сутринта има сериозни сблъсъци и ранени. Полицията затваря училища, дърпа протестиращи, които скандират, че са мирни граждани и искат да изявят своето право на глас. Това е и големият проблем, за който хората алармират, че нямат право да се чуе гласа им. Хвърлят се бомбички.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:08, 01.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Все още има секции, които работят, но те са извън Барселона.

Въпреки че в предишния референдум, който се проведе през 2014, над 80% поискаха отделяне, сега не се очаква това. Напрежението е заради липсата на референдум, а не заради резултатите от него. Хората искат да покажат своето право на глас и че те са мирни граждани. Няколко дни по ред към 22 часа вечерта в своя призив за демокрация жителите на Каталуния и започват с тенджери да тропат като по този начин искат да покажат на света, че трябва да им се обърне внимание.

Международните анализатори съобщават, че това е една от най-тежките конституционни кризи в страната. Все още не може да се прогнозира какъв ще е резултатът. Премиерът на Испания Мариано Рахой отмени своята визита в чужбина, за да предотврати,ако има сблъсъци в страната. Каталунският премиер обяви, че, ако референдумът бъде подкрепен от по-голяма част от обществото, до 48 часа той ще обяви независимост - това обаче е най-невероятният сценарий.

Ето отзивите, които събра нашия репортер Милена Кирова:

Андер, подкрепя референдума: Това е денят, в който демокрацията трябва да възтържествува. В който хората трябва да кажат какво мислят. Полицията прави това, което им нареждат управляващите. Ние сме за мира, за свободата. Ще гласуваме, дори те да не искат.
Лая, подкрепя референдума: Страхувам се, много се страхувам. Полицията започна да ме бута и паднах на земята. Трябва да гласувам, искам да гласувам и да изкажа мнението си. Имам това право. Демокрацията е най-важна. Хората в Каталуния отдавна искат да изкажат мнението си. Искат да бъдат самостоятелни. Управляващите трябва да уважават правото им.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекция от рециклирани материали
Колекция от рециклирани материали
Не работят асансьорите за хора с увреждания на гара Първомай
Не работят асансьорите за хора с увреждания на гара Първомай