НОВИНИ

Сериозно поскъпване на част от основните хранителни продукти

Цените на маслото, което за година поскъпна с рекордните 50 на сто, постепенно се успокояват, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата. Оттам уточняват, че до 2-3 седмици се очаква и пазарът на яйцата също да се нормализира. В момента най - едрите се продават за 38 стотинки. Тази седмица има повишение на цените при лимоните, гроздето и ябълките, които са по-скъпи в сравнение със същия период на миналата година. Значително е поскъпването и при оранжерийните домати и краставици. Няма промяна в цените на месото, рибата и варивата през последните години.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:20, 10.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Огромно многообразие от продукти по софийските пазари. Цените варират, но това не пречи на купувачите да усетят, че много от плодовете и зеленчуците са по-скъпи в сравнение с миналата година. Гроздето, например заради по-слабата реколта, е с 20 на сто по-високи цени.

Ваня Тодорова, търговец: Ноември месец е. Скъпо е. Българското на борсата е 2,50, гръцкото - 3,00. И двете са качествени, но нашето няма добър търговски вид.
Поскъпнали са доматите - бяха 3.50, сега са над 4 лева.
Петко Христов, търговец: Отоплението ги оскъпява. Но който ги харесва, купува.
Винаги от тук купувам, защото стоката е добра. А за добра стока човек не бива да жали пари.

Тази година реколтата от ябълки е много слаба. От Института по овощарство в Кюстендил казват, че е почти нулева заради много ниските температури през януари и април. Днес на един от софийските пазари срещнахме овощар от Ботевградско, който смята,че по-високите цени са оправдани.

Борис Иванов, с.Скравена,общ. Ботевград: По-малко е реколтата, затова и цените са високи.

Традиционно по това време на годината, преди да е готова реколтата от Турция и Гърция, внасяме лимони от далечни пазари, затова и те са по-скъпи в момента.

Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: Ще имаме стабилизиране на цената на лимоните. Сега тръгват и другите цитруси - мандарина, портокал и към декември ще се види тенденцията на пазара.

В сезона на туршиите червените и зелените чушки са поскъпнали с 10 % в сравнение с миналата година. Оказва се, че в последните години хората ги купуват предимно за директна консумация, по- малко - за туршии и зимнина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завършват АМ Струма в средата на 2023 година
Завършват АМ "Струма" в средата на 2023 година
На 10 ноември с поглед във времето
На 10 ноември с поглед във времето