Серия от атаки почерниха католическия Великден в Шри Ланка. В три църкви, по време на празничните литургии и в три хотела в столицата Коломбо, избухнаха експлозии. Според последната информация, загиналите са близо 185, а ранените - стотици. Възможно е сред жертвите да има чужденци. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външното министерство. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Експлозии са избухнали в три църкви в различни части на островната държава по време на празничните Великденски литургии. Кадрите са запечатали рухналите покриви и изпочупената църковна утвар.

Районите на инцидентите са отцепени. Прави се всичко възможно извозването на на пострадалите да бъде навременно и организирано.

В столицата на Шри Ланка - Коломбо, са атакувани три големи хотела. Местата са често посещавани от туристи и вероятността сред жертвите да има чужденци е голяма.

По данни на Би Би Си има загинали граждани от най-малко девет националности, но официално потвърждение на тази информация няма. Хората търсят информация за близките си като показват техни снимки на полицията.

Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба - има жертви и ранени

Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба - има жертви и ранени

Няколко експлозии разтърсиха църкви и хотели в Шри Ланка по време на служби и празненства за Великден. Най-малко 156 са жертвите на серията взривове....

Премиерът свика спешно Националния съвет за сигурност. Президентът прозова хората да останат спокойни и да съдействат на органите на реда.

Вероятно става дума за добре планирана и координирана атака, но все още е рано за каквито и да било заключения, посочва източник от полицията.

През последните месеци в Шри Ланка се засилиха опасенията, че завръщането на бойците на "Ислямска държава" след разгрома на джихадистката организация в Близкия изток може да представлява заплаха за страната.

Разузнаването е предупредило за очаквани атаки в Шри Ланка още преди 10 дни

Разузнаването е предупредило за очаквани атаки в Шри Ланка още преди 10 дни

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомб...