НОВИНИ

Сержант от България е сред американските военни в Европа

Сред хилядите американски войници, които пристигнаха в Европа в началото на годината, е и един от български произход. Сержант Димитър Джерикаров, с когото Ви срещнахме през декември във Форт "Карсън" - Колорадо, вече е в Полша, в лагера "Карлики". Сержантът отговаря за логистиката на всички тежки бойни машини в неговия батальон. В щаб-квартирата на Трета бронирана бригада и със сержант Джерикаров - се срещна наш екип.

Александър Марков
от Александър Марков
11:03, 30.01.2017
6165
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Лагерът "Карлики" край Жаган е щаб-квартирата на Трета бронирана бригада. Тук, в едно от помещенията, в едно от халетата в момента войниците извършват редовната поддръжка на танковете Ейбрамс, на който съм стъпил и аз.

Поредният 12-часов работен ден вече отдавна е започнал за сержант Джерикаров. С него и двете му деца - Михила и Александър, се срещнахме през декември във форт "Карсън" в Колорадо, откъдето идват американските войници. Сержантът е пропътувал 6000 км. и е оставил семейството си, за да бъде в Румъния през следващите 9 месеца.

сержант Димитър Джерикаров, 1-и батальон, 8-и пехотен полк: - Кога потегляте за Румъния? - Знам, че ще е скоро и нямам търпение да тръгнем за Румъния и България.

Сержантът ни развежда из зоната за поправка на танкове.

сержант Димитър Джерикаров: Това е зоната за поправка на танкове, хъмвита и брадлита. Една огромна част от американската армия е логистика и поддръжка, поправка на всичко, което имаме. Трябва да сме сигурни, че нашите машини, които излязат отвън, трябва да са на 100%. Така че това е част и от моята работа - да бъдат сигурен, че всичко е наред и че имаме всички части, които са ни необходими, и че войниците, които поправят, имат необходимия тренинг да карат танк, да речем, което е от няколко милиона долара.

Някои от машините вече имат проблеми.

сержант Димитър Джерикаров: Някой път те увеличават много парното вътре, в танка, и това води до прегряване на някои от системите. Обаче работим по въпроса и войниците започват да се оправят по-бързо и по-добре, защото вече сме планували определени проблеми, които биха могли да станат.

Качваме се на един от танковете.

редник Никълъс Смиърмън, 1-и батальон, 8-и пехотен полк: Правим всичко възможно, така че танковете да са изправни. В момента проверяваме камуфлажната мрежа на танка. Трябва да сме сигурни, че като излезем на учение утре с поляците, мрежата няма де се закачи някъде.

На няколко километра от лагера 90 хъмвита, брадли и няколко танка биват натоварвани на поредната влакова композиция на път за Германия, където също ще има американски военни.

капитан Кенет Клоупъл, 1-и батальон, 66-и брониран полк: Машината точно зад мен е М-88 бронирана ремонтно-евакуационна машина. С тази машина преместваме цялото си тежко оборудване - контейнери, други бронирани машини.

Всички тези машини скоро ще бъдат в Германия. А от средата на февруари - някои от тях ще потеглят към Румъния и България, за да участват в учения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолози работят с деца в болницата в Търговище
Психолози работят с деца в болницата в Търговище
Увеличава се броят на отпадналите ученици в Пловдивска област
Увеличава се броят на отпадналите ученици в Пловдивска област