НОВИНИ

Пакетът "Мобилност" влиза за разглеждане в пленарна зала

Спорният пакет Мобилност отново влиза утре за гласуване в пленарна зала. Пакетът ще бъде гласуван утре на първо четене заедно с над 1000 поправки одобрени от комисията по транспорт. Повече от включването на Десислава Апостолова от Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 03.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

На сесията на Европейския парламент в Брюксел българските евродепутати се опитаха да внесат искане точката да отпадне от дневния ред, но то беше отхвърлено.

Сега големият въпрос е дали всички над 1000 поправки ще се гласуват отделно, както стана вчера в транспортната комисия. Ако това се случи, както искат българските евродепутати, сесията на Европейския парламент ще се удължи изключително много.

Пакетът "Мобилност" продължава да разделя държавите от Европейския съюз на Източна и Западна Европа. Според нашите евродепутати пакетът е сделка между френския президент Макрон и групата на либералите в Европейския парламент. Ако пакетът "Мобилност" бъде гласуван в мандата на този европарламент, Макрон евентуално ще се присъедини в групата на либералите. Всички това са спекулации, но това, което става наистина е юридически прецедент.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Никога до сега в историята на тази институция, в която се намираме, един текст без да има изменения не е внасян пет пъти поред. У мен остава убеждението, че те искат да гласуват, докато не се постигне конкретен резултат. Благодаря на всички, които подкрепиха усилията ми да махнем точката от дневния ред. Надявам се тези, които са гласували срещу утре да гласуват и срещу най-лошите разпоредби на пакет мобилност.
Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Група на консерваторите и реформистите: Става дума за една нечистоплътна политическа сделка. Видяхте колко са притеснени и аргесивни представителите на АЛДЕ. Тяхната политическа сделка е да прокарат този скандален, лобистки пакет от документи, който застрашава хляба на половин милион българи и на милиони хора в Източна и Централна Европа с цел партията на господин Макрон, ако влезе в ЕП да се присъедини към тях.
Сергей Станишев - евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите. Това, което се случи днес за пореден път показва колко дълбоко е разделен ЕП, защото надмощието на тези, които са за пакета Мобилонст не е толкова впечатляващо. Утре ще продължим битката с всички правни демократични средства. И ще отстояваме това да се гледат всички предложения, колкото и дълго това да отнеме.
;

Дори да бъде гласуван утре, пакетът "Мобилност" няма да влезе в сила, защото това е първо четене. Предстоят преговори между Европейския съвет, Европарламента и Европейската комисия и след това ново гласуване в Европейския парламент. Засега ситуацията за българските превозвачи остава непроменена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА отново победи Лудогорец за Купата и е на 1/2-финал
ЦСКА отново победи Лудогорец за Купата и е на 1/2-финал
Лоши синоптични условия са най-вероятната причина за самолетната катастрофа
Лоши синоптични условия са най-вероятната причина за самолетната катастрофа