Пловдивският административен съд прекрати делото срещу строежа на високоскоростната железопътна линия София - Пловдив. Жалбоподателите са две сестри, които имат къща със зъболекарски кабинет и жилищен етаж непосредствено до Централната гара в града. Заради високия шум и силните вибрации от влаковете, Антоанета и Смиляна Зафирови вече не живеят там. Сега се канят да съдят България в Страсбург заради нарушено право на спокоен живот.

Пловдив

През 2014 година Зафирови завеждат дело срещу отказа на РДНСК да спре незаконния според тях строеж на жп трасето, което минава на два метра от дома им. Две години търсат експерти които да се съгласят да измерят вредностите в имота им.

Смиляна Зафирова: Абсурдното е, че точно, когато се появи експертизата дългоочаквана тъй като дълго търсихме вещи лица, изцяло е в наша полза, намериха се хора които да кажат че докажат че нещата са изцяло нарушени в няколко аспекта, и точно тогава и ни се обясни че делото е прекратено.

Междувременно жп линията вече функционира. Директорът от НКЖИ отговарящ за строежа на подучастъка Септември-Пловдив заяви през ноември миналата година пред БНТ, че няма опасност от наводняване на къщите и дворовете,защото под трасето има дренажи.

Антоанета Зафирова: Няма отводнителни канали всичката вода е в нашите дворове, нищо не е по-добро.

Сестрите се страхуват да не станат жертва на влакова катастрофа или при авария имота им да бъде съборен. Адвокатът им заяви, че е изненадан от внезапното спиране на делото заради недопустимост на жалбата.

Снежана Стефанова - адвокат: Аз като юрист честно казано недоумявам за мотивите на съда, с които това е прекратено, но това ще бъде предмет на последващ съдебен контрол. За моите доверители остава така огорчението и съмнението, че това закъсняло определение на съда има някаква друга причина.

Зафирови ще обжалват пред Върховния административен съд, а адвокатът им вече подготвя жалба до съда в Страсбург.