НОВИНИ

Сеул не обмисля разполагането на американско ядрено оръжие на своя територия

Южна Корея не разглежда възможността за разполагане в страната на тактическо ядрено оръжие на САЩ в отговор на севернокорейските военни провокации. Това заяви южнокорейският министър на външните работи Кан Гьон Хва.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:03, 11.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
сеул обмисля разполагането американско ядрено оръжие своя територия
„Към дадения момент този въпрос не се разглежда на ниво правителствена политика. Нашата политика е в пълна подкрепа на премахването на ядрените оръжия“, заяви тя.

Въпреки това Кан допълни, че властите следят за общественото мнение по въпроса, което според нея в последно време все повече клони към въоръжаването на Сеул с ядрено оръжие.

Министърът също така посочи, че Сеул провежда преоценка на ситуацията по отношение на сигурността след новите ядрени опити на северната съседка.

„Новият ядрен тест представлява стратегическо предизвикателство за страните от региона, за правителството на Република Корея и за нашия военен съюз със САЩ. Неговото символично значение е много по-голямо от това на предишните (подобни тестове) и в тази връзка ние извършваме преоценка на ситуацията в сферата на сигурността“, заяви Кан.

Тя обаче отказа да назове конкретни стъпки, предприети от властите.

По думите ѝ последните действия на Пхенян увеличават опасността, която ракетно-ядрената програма на КНДР представлява и Сеул ще реагира по съответния начин на предизвикателството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция започва засилени проверки за ползването на колани
"Пътна полиция" започва засилени проверки за ползването на колани
Училищата в русенско са получили безплатните учебници до 7 клас
Училищата в русенско са получили безплатните учебници до 7 клас