Апелативният съд в германския град Целе ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова. Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където българинът е задържан, той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати.

Кореспондентът ни Мария Стоянова с подробностите от Берлин.

По време на разпитите вчера заподозреният е дал съгласие в рамките на съдебната процедура, която се извършва, да се прескочат формалностите, т.е. съгласил се е да бъде екстрадиран според обвиненията, които е предявила към него българската държава. Това значително може да облекчи процедурата по изпращането му в родината.

По време на съдебното заседание днес се очаква да се вземе решение по мярката за неотклонение преди той да бъде екстрадиран. На основание на факта, че той е сътрудничил на властите, съгласил се е на опростена процедура. След като има това негово изявено съгласие, тогава е възможно времевата рамка да бъде много по-къса, както се е случвало в други подобни казуси - т.е да няма необходимост от формалности за изясняване на ситуация, за проверяване на обвинението от германска страна.

Всичко зависи от днешното решение на Апелативния съд.