НОВИНИ

Северна Корея беше тема на разговорите между Путин и Макрон

Северна Корея бе тема на разговорите на руския президент Владимир Путин и френския президент Еманюел Макрон. Двамата се срещнаха в Санкт Петербург, където засегнаха още въпросите за Сирия и сваления малайзийски самолет.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:00, 25.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Москва съжалява за отменянето на срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той каза това на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон руският му колега Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Всички ние разчитахме, че това ще бъде началото на освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие.

Подобно на Путин, и Еманюел Макрон иска диалогът и процесът на неразпространение на оръжията да продължи. Френският президент засегна темата за холандското разследване на сваления над Украйна през 2014 г. малайзийски самолет.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Мисля, че Русия трябва да се отнася конструктивно към този въпрос и да участва в разкриването на истината.

Руският президент призна, че не е запознат с изводите на холандското разследване, но увери, че Москва ще ги проучи внимателно.

Двамата лидери са оптимисти за уреждането на конфликта в Сирия с политически средства. Москва и Париж искат да създадат координационен механизъм, чиято цел е да се обединят дипломатическите усилия на процеса в Астана.

След разговорите между Путин и Макрон бяха подписани редица споразумения. Френската компания "Тотал" ще участва в проект за втори арктически завод за втечнен газ. Сключено бе и споразумение за партньорство в икономиката на бъдещето, както и за сътрудничество при опазването на културното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Визитата на Борисов в Москва е координирана, не е по спешност
Захариева: Визитата на Борисов в Москва е координирана, не е по спешност
Засилена полицейска охрана на черешовите масиви в Кюстендилско
Засилена полицейска охрана на черешовите масиви в Кюстендилско