НОВИНИ

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Япония и Южна Корея потвърдиха информацията, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети от площадка на източното крайбрежие на страната. От Токио обявиха, че ракетите не са достигнали японска територия, нито свободната икономическа зона, която се простира в радиус от 200 мили в Японско море.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 25.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Южнокорейското разузнаване оповести информацията, че двете ракети са били изстреляни от площадка край град Уонсан на източното крайбрежие на Северна Корея. Двата "въздушни снаряда" са били с малък обсег и са преминали разстояние от 430 и 690 километра преди да паднат в Японско море.

Йошихиде Суга - ген. секретар на японското правителство: Имаме данни, че са били изстреляни два въздушни снаряда, но все още не сме установили какъв тип са те. Снарядите не са достигнали територия ни, както и свободната икономическа зона. Засега нямаме доказателства, които да сочат че изстрелванията са заплашвали сигурността на Япония.

Китай призова за намаляване на напрежението и изяви желание преговорите между Пхенян и Вашингтон да бъдат възобновени.

Хюа Чунинг - говорител на Министерство на външните работи на Китай: "Ние вярваме, на фона на сегашните обстоятелства, че двете страни трябва да възобновят преговорите помежду си, колкото се може по-скоро. Само така може да бъде намерен политически консенсус относно Корейския полуостров и да бъде осъществен нов прогрес.

Според анализатори, обаче, провеждането на днешните ракетни изпитания е с цел сплашване, тъй като Пхенян изрази многократно своето недоволство за планираните през август съвместни учения на южнокорейските и американски

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таван на социалните помощи на годишна база предлага вицепремиерът Каракачанов
Таван на социалните помощи на годишна база предлага вицепремиерът Каракачанов
Разбита е група, занимавали се с телефонни измами в Бургаска и Русенска област​
Разбита е група, занимавали се с телефонни измами в Бургаска и Русенска област​