НОВИНИ

Северна Корея извърши изпитателно изстрелване

Северна Корея е извършила изпитателно изстрелване тази сутрин. Ако изстреляните обекти се окажат ракети, това ще бъде първото ракетно изстрелване на Пхенян от 2017 година. Южна Корея изрази силно безпокойство и призова Северна Корея да преустанови действията, които провокират военно напрежение на Корейския полуостров.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:00, 04.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Северна Корея е извършила изпитателно изстрелване тази сутрин. Ако изстреляните обекти се окажат ракети, това ще бъде първото ракетно изстрелване на Пхенян от 2017 година.

Неидентифицирани обекти са били изстреляни след девет часа местно време от севернокорейската тестова площадка на полуостров Ходо.

Те са изминали между 70 и 200 километра над Японско море, без да достигнат изключителната икономическа зона на Япония.

Първоначално южнокорейската армия съобщи за изстреляни ракети със среден обсег, по-късно заяви, че става дума за снаряди. Накрая южнокорейските военни използваха по-неясно описание за изстреляните от Северна Корея обекти.

Южна Корея и Съединените щати провеждат съвместни анализи по случая. В Сеул се проведе спешно съвещание с ръководни кадри от сектора на отбраната и националната сигурност.

В телефонен разговор информация са обменили външният министър на Япония Таро Коно и американския държавен секретар Майк Помпео.

Последният ракетен опит на Пхенян беше през ноември 2017 г. Впоследствие Северна Корея обяви, че се отказва от провеждането на изпитания на ядрено оръжие и на балистични ракети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 116 г. от гибелта на Гоце Делчев
Навършват се 116 г. от гибелта на Гоце Делчев
В София ще има строги мерки за сигурност заради папата и Гергьовденския парад
В София ще има строги мерки за сигурност заради папата и Гергьовденския парад