НОВИНИ

Северна Корея остава отворена за разговори със САЩ

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун все пак може да се състои на планираната дата - 12 юни. Това стана ясно от изявление на американския президент, едва денонощие след като той съобщи, че отменя преговорите със севернокорейския лидер с мотив "открита враждебност" от страна на Пхенян.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:45, 25.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Северна Корея реагира изненадващо спокойно на внезапното вчерашно решение на Тръмп да отмени срещата с Ким. Външното министерство на Пхенян обяви, че страната остава отворена към възможностите за решаване на проблемите. Американският президент днес оцени това като "топло и делово отношение" и не изключи все пак да се види с Ким и то на сочената досега дата през юни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще видим. Може дори да е на 12-и. Преговаряме в момента с тях. Те много искат да стане. На нас също би ни харесало.

Освен това поредно неочаквано развитие най-после бяха публикувани и кадри от взривяването на тунелите към севернокорейския ядрен полигон Пунгери. А Русия, Китай, Франция изразиха загриженост от евентуална ескалация на напрежението.

"Разочарованието беше предсказуемо, но е само временно", смята бившият високопоставен американски дипломат Никълъс Бърнс.

Никълъс Бърнс, преподавател от Харвардския университет: В края на началото сме, не в началото на края, както би казал Чърчил. Дипломацията изисква стратегическо търпение. Преговорите с Иран отнеха 10 години преди президентът Обама да сключи ядрената сделка през 2015-а. По всичко изглежда, че и тези преговори ще са дълги.

Бърнс разкритикува президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън, който разгневи Северна Корея с изявлението, че изходът на кризата трябвало да стане по либийския модел. Без да си дава сметка, че скоро след като в рамките на сделка със Запада се отказа от оръжия за масово поразяване, Кадафи беше свален от власт, пак с помощта на Запада. Дори беше линчуван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря събори дървета в Пловдив
Силна буря събори дървета в Пловдив
Александър Сиди за името на Македония: България не е мълчалива по тази тема
Александър Сиди за името на Македония: България не е мълчалива по тази тема