Северна Корея не е заинтересована от дипломатически диалог със САЩ докато Пхенян не успее да създаде междуконтинентална балистична ракета, способна да стигне Източното крайбрежие на САЩ, съобщи американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на информация, получена от неназован севернокорейски източник. Той заявил пред канала, че Пхенян не се отказва от дипломацията по принцип, но за момента времето за това още не е дошло.

© БТА - Архив

„Преди да водим преговори с администрацията на Тръмп, искаме да изпратим ясен сигнал, че КНДР притежава надеждни отбранителни и нападателни възможности за противодействие на всяка агресия от страна на САЩ“, цитира каналът източника си.

Според CNN той е казал, че става въпрос за създаване на междуконтинентални балистични ракети, които да могат да стигнат до Източното американско крайбрежие. Пхенян също така смята да проведе и наземно ядрено изпитание и да тества подобна ракета, която да може да стигне до американския остров Гуам в Тихия океан.

По думите на севернокорейския служител едното или и двете изпитания могат да бъдат проведени по време на съвместните военноморски учения на САЩ и Южна Корея. Те започнаха днес и ще продължат 10 дни, като съвпадат по време с азиатската обиколка на президента Тръмп следващия месец, отбелязва CNN.