Пробив в отношенията между Северна и Южна Корея. Пхенян обяви, че приема предложението на Сеул за преговори. Разговорите ще се проведат в пограничен район във вторник. И това ще бъдат първите преговори на високо равнище между двете страни от декември 2015 година.

Южна Корея получила решението на Пхенян тази сутрин по факс, който бил изпратен от Рим Сонгуон. Той е приближен на севернокорейския министър на отбраната и отговаря за отношенията между двете държави.

Байк Тай-хун, говорител на Министерството на обединението на Южна Корея: Северна Корея прие нашето предложение за разговори в Панминчжон на 9 януари.

Все още не е ясно кой ще присъства на срещата. От Южна Корея обявиха, че на разговорите ще бъде обсъдено изпращането на севернокорейски отбор на Зимните Олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан следващия месец, както и подобряване на отношенията между двете държави.

Сеул отправи предложението на 2 януари. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова.

Няколко часа преди да стане ясно решението на Северна Корея, Сеул и Вашингтон обявиха, че отменят планираните военни учения по време на Зимната Олимпиада.

Американският президент изрази надежда преговорите между двете Кореи да дадат резултат. Вчера той определи бъдещите разговори между Сеул и Пхенян като "нещо много добро". И подчерта, че те са резултат от неговата твърдост спрямо Северна Корея.