След срещата в Ханой, Вашингтон и Пхенян представиха позициите си за развоя на преговорите. Срещата между севернокорейския лидер Ким Чен - ун и американския президент Доналд Тръмп завърши по-рано от предвиденото и без подписване на документ.

Севернокорейската делегация остана в Ханой, където днес лидерът Ким Чен - ун има срещи с виетнамските лидери, а довечера ще гледа балетен спектакъл заедно с президента. Преди това обаче външният министър обясни, че в преговорите с Доналд Тръмп страната му не е поискала пълна, а частична отмяна на санкциите и още - че няма да отсъпи от тази позиция и в преговорите занапред.

И Йон-хо, външен министър на КНДР: Предложихме да премахнем за постоянно всички места за производство на ядрени материали, включително съоръженията за плутоний и уран в района на Йонбьон - с инженери от двете страни и в присъствието на експерти от Съединените щати, ако САЩ вдигнат санкциите, които засягат средствата за препитание на нашия народ.

По - рано президентът Тръмп обясни, че причината за неуспеха на срещата е искането на Северна Корея за пълна отмяна на санкциите. От Манила, където е на посещение американският държавен секретар Майк Помпео, също коментира темата.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Те бяха много обстоятелствени по отношение на това какво са готови да направят в Йонбьон, но не стана ясно какво точно са готови да предложат. Това е една от причините да се надявам, че ще можем да продължим напред и да дефинираме точно нещата.

Майк Помпео подчерта, че Вашингтон очаква с нетърпение двете страни да се върнат на масата и да продължат разговорите си, чиято цел е мир и стабилност.

Генералният секретар на ООН призова да се оценят усилията, положени в Ханой, независимо от резултата. По думите му, смелата дипломация е поставила основите за напредък към постигане на траен мир.

Защо се стигна до провал на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун?

Защо се стигна до провал на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун?

Провал на срещата в Ханой. Разговорите между лидерите на САЩ и Северна Корея завършиха без споразумение. Освен това срещите приключиха предсрочно. Гол...