НОВИНИ

Северна Корея се е съгласила да предупреждава за опасни за авиацията дейности

Северна Корея се е съгласила да не предприема опасни дейности за авиацията, без да е отправила предупреждение за това. Новината съобщи базираната в Монреал Международна организация за гражданско въздухоплаване, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
23:19, 10.05.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
северна корея съгласила предупреждава опасни авиацията дейности

Това уверение може да доведе до подновяване на полетите на големи авиокомпании в севернокорейското въздушно пространство.

Сега авиокомпаниите летят по заобиколен маршрут, за да избегнат Северна Корея заради заплахата, която представляват нейните необявени ракетни изпитания, пораждащи безпокойство в светлината на свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна преди четири години. Ако севернокорейското въздушно пространство бъде определено като безопасно, превозвачите може да спестят гориво и време по някой маршрути между Азия и Европа и Северна Америка.

Представители на базираната в Монреал организация са посетили Северна Корея тази седмица, за да обсъждат искане на Пхенян да отвори нов въздушен път, който ще преминава през севернокорейското и южнокорейското въздушно пространство. По време на тази визита са били получени севернокорейските уверения, че Пхенян няма да се захваща с опасни дейности за авиацията, без да предупреди останалите страни в региона, каза Стивън Кримър, директор на Службата по въздухоплаване към международната организация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои се класираха за големия финал на „Евровизия“ след втория полуфинал?
Кои се класираха за големия финал на „Евровизия“ след втория полуфинал?
Репортерът на БНТ Боряна Благоева със специален приз Скритото добро
Репортерът на БНТ Боряна Благоева със специален приз "Скритото добро"