Новината съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е на посещение в Пхенян. Лидерите на двете Кореи постигнаха съгласие да предприемат конкретни мерки за ядреното разоръжаване на полуострова.

Усмивки и ръкостискане - във втория ден от визитата на южнокорейския президент, лидерите на двете Кореи подписаха обща декларация, с която се съгласяват да бъдат предприети конкретни стъпки за разоръжаването на Корейския полуостров.

Мун Дже-Ин, президент на Южна Корея: За първи път Южна и Северна Корея постигнаха съгласие за план за разоръжаване. Северът реши напълно да демонтира ракетния полигон Точхан-ри в присъствието на международни експерти.

Северна Корея се съгласява да затвори напълно и главния си ядрен реактор, в Йонбьон. Военните министри на двете държави подписаха споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Имаме военно споразумение, което слага край на бруталната и трагична конфронтация. Постигнахме съгласие да положим усилия за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира без ядрени оръжия и ядрени заплахи.

Двамата лидери се споразумяха до края на годината да започне свързването на жп линиите и магистралите между двете държави. Ще бъде създаден и общ комитет с представители на военното командване на Севера и Юга.

Очакват срещите на върха да продължат. Ким Чен-ун приел поканата на Мун Дже-ин да посети Сеул. Според неофициални информации това може да се случи още следващите месеци.