НОВИНИ

Северна Корея вероятно подготвя нов старт на ракета или извеждане на сателит

Сателитни снимки показват, че Северна Корея вероятно подготвя нов старт на ракета или извеждане на сателит. Страната не е извършвала ракетни изпитания от 2017 година, когато започна размразяването в отношенията със Съединените щати.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:42, 09.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Предположенията, че Пхенян може да извърши скоро ново изстрелване са предизвикани от регистрирано активизиране в Санумдонг, недалеч от Пхенян, където бяха произведени първите севернокорейски междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат територията на Съединенените щати. Данните са на южнокорейското разузнаване.

В същото време американското Национално обществено радио съобщи, че сателитни снимки на Санумдонг от 22 февруари и от 8 март показват възможна подготовка на изстрелване.

;

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че би бил разочарован, ако има нов изпитания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имам усещането, че връзката между председателя Ким и мен е много добра. Тя остава добра, бих се изненадал неприятно, ако той направи нещо в негативна посока, което не отговаря на нашите разбирания, но ще видим какво ще стане.

Съобщенията идват след новината отпреди дни, че Пхенян възстановява ракетния си полигон Сохе. Работата по неговото унищожаване започна миналата година, но беше спряна заради застоя в преговорите с Вашингтон.

;

Срещата върха между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и амриканския президент Доналд Тръмп в Ханой в края на февруари завърши без резултат, но двете страна посочиха, че са готови да продължат преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии в НОИ-Силистра
Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии в НОИ-Силистра
Двама души загинаха при катастрофа на Околовръстния път в София
Двама души загинаха при катастрофа на Околовръстния път в София