НОВИНИ

Северна Корея заплаши, че ще отмени срещата с Доналд Тръмп

Пхенян заплаши да анулира срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, ако Съединените щати продължат да настояват Северна Корея едностранно да прекрати ядрената си програма. Освен това Пхенян анулира днешната среща на високо равнище с Южна Корея, заради съвместни учения между южнокорейски и американски сили.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:51, 16.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Северна Корея не е заинтересувана от преговори, на които ще бъде притисната в ъгъла и ще ѝ се отправят искания едностранно да се откаже от ядреното оръжие. Това заяви заместник външният министър на Северна Корея. Ким Ге-гуан разкритикува също настояването на Съединените щати, Северна Корея напълно да се откаже и от биологическите и химическите си оръжия.

Вашингтон реагира сдържано на изявлението. Говорителката на Държавния департамент заяви, че Съединените щати официално не са уведомени за промяна в севернокорейската позиция за разговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, които трябва да се проведат на 12 юни в Сингапур.

Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент на Съединените щати: Ние продължаваме с подготовката на срещата между президента Тръмп и Ким Чен-ун.
;

В граничното село Панминчжон днес на една маса отново трябваше да седнат делегации на Северна и Южна Корея, за да обсъдят стъпките за превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия. Пхенян обаче отмени разговорите заради ежегодното военно учение между Южна Корея и Съединените щати.

Байк Тае-Хюн, говорител на министерството на националното обединение на Южна Корея: Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, като изтъква за причина годишното съвместно учение между Южна Корея и Съединените щати, противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление.

Северна Корея е насрочила за 23-25 май закриването на своя ядрен полигон, което е част от обещанието ѝ да спре с ядрените опити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Министерския съвет обсъждат мерки срещу киберсигурността
В Министерския съвет обсъждат мерки срещу киберсигурността
Франция, Великобритания и Германия искат ядреното споразумение с Иран да остане
Франция, Великобритания и Германия искат ядреното споразумение с Иран да остане