НОВИНИ

Официално: Северна Македония избра новия си президент

Втори тур на президентските избори в Северна Македония днес. Надпреварата е между кандидатите на двете най-големи политически сили - Стево Пендаровски на управляващия Социалдемократически съюз и Гордана Силяновска - Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Темата за смяната на името на страната доминираше в кампанията, но важният въпрос тази вечер е достигнат ли е законовият праг от 40% участие за валидност на вота.Вижте повече от прякото включване от Скопие на нашия специален пратеник Коста Филипов.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
20:32, 05.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Нови избори в Република Северна Македония няма да има. Задължителната бариера от 40% беше надмината около 18 ч, около час преди края на изборния ден.

Сигурно е, че от тази вечер страната официално има нов президент, а неговото най-вероятно име е Стево Пендаровски.

Екипът на "По света и у нас" беше първият, който разговаря с най-вероятния победител на изборите. Очаквайте интервюто с него в следващите ни емисии!

;

Настроението на политиците се менеше с всяка сводка на Държавната изборна комисия за активността в различните части на изборния ден. Важността на този проблем се видя и при изявленията на двамата кандидати след гласуването, които на първо място поставиха тъкмо въпросните 40%.

Стево Пендаровски, кандидат на управляващия СДСМ: Моята надежда е, че по-голямата част от тях ще припознаят моята концепция, която защитавам месец- месец и половина по време на предизборната кампания, концепция, която носи напредък за всички граждани на република Северна Македония, за всички етнически общности.

Гордана Силяновска също изрази надежда, че лимитът от най-малко 40% гласувани ще бъде достигнат, но сравни началото на днешния дъждовен и студен майски ден с политическа зима, на която вотът трябва да сложи край.

Гордана Силяновска, кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ: Денят започна като зима, това е политическата зима в Македония, мисля обаче, че ще завършим със слънце.

Иначе и двамата кандидати изразиха надежда, че ще победят и че тяхната концепция за бъдещето на страната ще бъде печеливша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови обстрели в ивицата Газа, жертвите са най-малко девет
Нови обстрели в ивицата Газа, жертвите са най-малко девет
Засилени мерки за сигурност в София белязаха посещението на папа Франциск
Засилени мерки за сигурност в София белязаха посещението на папа Франциск