НОВИНИ

"Северна Македония" влиза в гръцките учебници

Гръцките учебници ще бъдат променени, за да се включи термина Северна Македония като част от новата учебна програма в съответствие с Договора за Преспа, пишат гръцките медии, цитирани от МКД.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:58, 27.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света
северна македония влиза гръцките учебници

"Гръцките учебници ще включват новото име "Северна Македония" като наименование на нашата съседка", пише заместник-министърът на външните работи Маркос Боларис в отговор на въпрос на адвоката на Нова демокрация, Йоргос Кумуцакос.

Според докладите, на които медиите се позовават, и двете страни са постигнали напредък в промяната на учебната програма в учебниците, която е в ход, съгласно Споразумението от Преспа.

След второто заседание на Съвместната интердисциплинарна комисия на експертите по исторически, археологически и образователни въпроси беше обявено в съвместно изявление, че "двете страни са създали интензивна програма за постигане на взаимно приемливи решения, основани на съответните принципи и цели на ЮНЕСКО и Съвета на Европа".

"Втората среща потвърди ангажимента на двете страни за насърчаване на духа на европейските ценности като солидарност, доверие и взаимно сътрудничество", се казва в съвместното изявление с обявяване, че следващото заседание на комисията ще се проведе в Атина на 12 и 13 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев на Египетско-българския бизнес форум в Кайро
Президентът Радев на Египетско-българския бизнес форум в Кайро
Център „Фонд за лечение на деца“ се закрива
Център „Фонд за лечение на деца“ се закрива