НОВИНИ

Севернокорейските власти експулсираха задържан кореспондент на Би Би Си

Севернокорейските власти експулсираха журналист от Би Би Си заради репортажите му, предаде Ройтерс, позававайки се на британската медия и на севернокорейски висш представител.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:13, 09.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
севернокорейските власти експулсираха задържан кореспондент

Според севернокорейския представител в репортажите си британският журналист "изопачил фактите и действителността".

Уингфийлд-Хейс е изгонен от страната и повече няма право да се връща, заяви той. Те говореха много негативно за системата и ръководството на страната ни, каза О Рьон-ир, генерален секретар на Националната комисия за мир.

По-рано бе съобщено, че Уингфийлд-Хейс е отразявал конгреса на Корейската трудова партия. Според Франс прес обаче екипът му бил изпратен в Пхенян дни преди откриването на конгреса, за да отрази посещението на делегация от лауреати на Нобелова награда за мир.

Той беше отведен в един хотел, където е бил разпитван от агенти по сигурността в Пхенян, след което подписал декларация и в събота сутринта беше освободен, каза неговият колега от Би Би Си Джон Сюдуърт, отразяващ конгреса.

Сюдуърт отбеляза, че първоначално Би Би Си искала да запази в тайна ареста и решението за експулсиране, за да не рискува сигурността на Уингфийлд-Хейс и на колегите му, които отказали да напуснат страната след задържането му, посочва Франс прес.

Агенция Синхуа, която има кореспондентско бюро в Пхенян, съобщи, че Националната комисия за мир е организирала пресконференция, за да обясни, че журналистът е отправил нападки към системата в КНДР и че той е необективен.

В севернокорейската столица в момента има около 130 чуждестранни журналисти, поканени да отразяват първия от 36 години конгрес на единствената партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ТАКСИ: Моралният кодекс на българския войник
БНТ ТАКСИ: Моралният кодекс на българския войник
Никой не си е потърсил печалбата от 430 000 000 долара в лотарията Пауърбол
Никой не си е потърсил печалбата от 430 000 000 долара в лотарията "Пауърбол"