Севернокорейските власти експулсираха журналист от Би Би Си заради репортажите му, предаде Ройтерс, позававайки се на британската медия и на севернокорейски висш представител.

© БТА

Според севернокорейския представител в репортажите си британският журналист "изопачил фактите и действителността".

Уингфийлд-Хейс е изгонен от страната и повече няма право да се връща, заяви той. Те говореха много негативно за системата и ръководството на страната ни, каза О Рьон-ир, генерален секретар на Националната комисия за мир.

По-рано бе съобщено, че Уингфийлд-Хейс е отразявал конгреса на Корейската трудова партия. Според Франс прес обаче екипът му бил изпратен в Пхенян дни преди откриването на конгреса, за да отрази посещението на делегация от лауреати на Нобелова награда за мир.

Той беше отведен в един хотел, където е бил разпитван от агенти по сигурността в Пхенян, след което подписал декларация и в събота сутринта беше освободен, каза неговият колега от Би Би Си Джон Сюдуърт, отразяващ конгреса.

Сюдуърт отбеляза, че първоначално Би Би Си искала да запази в тайна ареста и решението за експулсиране, за да не рискува сигурността на Уингфийлд-Хейс и на колегите му, които отказали да напуснат страната след задържането му, посочва Франс прес.

Агенция Синхуа, която има кореспондентско бюро в Пхенян, съобщи, че Националната комисия за мир е организирала пресконференция, за да обясни, че журналистът е отправил нападки към системата в КНДР и че той е необективен.

В севернокорейската столица в момента има около 130 чуждестранни журналисти, поканени да отразяват първия от 36 години конгрес на единствената партия.