НОВИНИ

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна със Си Дзинпин

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се намира в Китай. Новината е потвърдена от китайската информационна агенция Синхуа. Си Дзинпин и Ким Чен-ун са обсъдили бъдещата среща между Пхенян и Вашингтон.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:15, 28.03.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В последните дни се появиха спекулации, че Севернокорейският лидер се намира в Пекин, но потвърждение дойде едва днес. Посещението на Ким е неофициално и е станало по молба на Си Дзинпин. В разговори между двамата е станало ясно, че Ким Чен-ун е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Пекин е един от основните посредници между Пхенян и Вашингтон за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров. Страните в региона посрещнаха със задоволство готовността на Ким Чен-ун да преговаря за ядрената програма на страната.

;
Бей Те-хюн, говорител на министерството на обединениeто в Южна Корея: Смятам, че подобрението в отношенията между Северна Корея и Китай преди срещата на Пхенян и Вашингтон ще помогне за разрешаването на проблема на Корейския полуостров. Ще помогне за премахването на ядрените оръжия и установяването на мир.

Посещението на Ким Чен-ун в Китай е първата визита зад граница на севернокорейския лидер, откакто той пое властта през 2011 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушват вътрешния министър и шефа на ДАНС  за акцията в община Септември
Изслушват вътрешния министър и шефа на ДАНС за акцията в община Септември
Ден на траур в Русия заради пожара в Кемерово
Ден на траур в Русия заради пожара в Кемерово