НОВИНИ

​Севернокорейският лидер Ким Чен-ун иска втора среща с Доналд Тръмп

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун иска втора среща с американския президент Доналд Тръмп за ускоряване на процеса на премахване на ядрените оръжия. Това съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин след тридневна корейска среща на върха в Пхенян. Според него ключова цел остава до края на годината да се обяви край на Корейската война от 50-те.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:26, 20.09.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Разговорите са се фокусирали върху преодоляване на различията с Вашингтон кое да е първо - премахване на ядрените арсенали или примирието, обобщи южнокорейският лидер след завръщането си в Сеул. Той е получил писмо от Ким-Чен-ун, което да предаде на американския президент.

Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Председателят Ким изрази желание да приключи бързо ядреното разоръжаване и да се фокусира върху икономическото развитие.
;

Бъдещата декларация за край на войната няма да засегне присъствието на американски войски и сили на ООН в Южна Корея, уточни Мун Дже-ин. Той добави, че севернокорейският лидер споделя неговото мнение.

Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Това ще бъде политическа декларация, която дава начална точка за мирни преговори. Мирен договор ще бъде подписан едва след като Северът постигне пълно ядрено разоръжаване.
;

Пхенян се съгласи да разруши основния си ядрен комплекс и да допусне международни наблюдатели на затварянето на ключов ракетен полигон.

В реч пред фестивал в Пхенян южнокорейският гост обвърза евентуалното обединение на Корейския полуостров с ядреното разоръжаване. Силна символика имаше и при посещението на двамата лидери на планината Пекту в Северна Корея.

;

Този вулкан се споменава в южнокорейския национален химн, а на север се смята за родно място на бащата и дядото на Ким-Чен-ун. Междувременно Вашингтон обяви готовност да поднови преговорите с Пхенян по ядреното разоръжаване. Държавният секретар Майк Помпео е поканил на среща севернокорейския си колега И Йон-хо в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оскверниха българска костница край Ниш, посланикът ни в Белград с остър протест
Оскверниха българска костница край Ниш, посланикът ни в Белград с остър протест
В Северна Англия показаха ексцентричната страна на моторните спортове
В Северна Англия показаха ексцентричната страна на моторните спортове