Проучване на Евростат отново направи Северозападна България лидер в негативна класация – тук е отчетен най-високият в ЕС процент млади хора, които през миналата година нито са работили, нито са учили. По този показател падаме на равнището на френска Гвиана, Сицилия и два района в Гърция.

Враца

Очаквано Северозападният район на България отново удари дъното, когато става дума за безработица и липса на перспективи, особено сред младите хора. Данните от проучването на Евростат показват, че повече от 46 на сто от младежите в областите Видин, Монтана и Враца на възраст между 18 и 24 г. не са включени в трудовия пазар, нито са се записали в университет. Какво мислят местните хора за тази негативна тенденция.

- Който иска да работи, ще си намери къде, който не иска – ще седи по заведенията. Много от младите не искат.

- Аз съм медицинска сестра, семестърът е 350 лева, отделно другите разходи. Скъпо е. Може би това също ги спира, че нямат помощ.

- Къде да почнеш работа във Враца? Кой завод в момента работи във Враца? Младите хора изхвръкнаха на запад. За какво да учат децата като няма къде да се реализират?

Оказа се, че животът не е само статистика и във Враца набира скорост едно общество на млади хора обучаващи бъдещите IT-специалисти, които намират своята реализация дори в родния си град. Сред тях са Лилия Михайлова и Тихомир Кръстев. Лилия е специалист по биотехнологии, но се записала в компютърните курсове и това променило живота ѝ.

Лилия Михайлова: Не съм съгласна, че няма работа, просто човек трябва да намери себе си, да е мотивиран и да намери това, което му е интересно.
Тихомир Кръстев: Повечето си казват, ами в София се вземат повече пари, пък и защо да се трудя като от борсата вземам достатъчно пари.

Според местните много хора все още продължават да се трудят в сивия сектор и това се отразява негативно и върху статистическите резултати.