НОВИНИ

Сезират ОЛАФ за нарушения в обществените поръчки в София

Отстраниха фирмата, която изпълняваше ремонта на булевард „Константин Величков“. Тя ще понесе и парични санкции, защото е вложила некачествени материали. От организацията „Спаси София“ са изпратили сигнали в прокуратурата и ОЛАФ, че материалът, използван за виброизолационна подложка на новите релси по ул. „Граф Игнатиев“ е подменен след приемането на проекта. Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев обясни, че не става дума за подменени материали с цел спестяване на средства, а за изцяло ново проектиране, тъй като първоначалният проектант на релсовия път бил направил недопустими неточности и грешки.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:33, 17.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Заместник-кметът по транспорта беше категоричен, че разликата между двата материала за виброизолация на трамвайното трасе на ул „Граф Игнатиев“ е 50 цента на квадратен метър и не цената е била водеща за избора.

От организацията „Спаси София“ обаче уточниха, че сигнализират не за лошо качество, а за нарушаване на Закона за обществените поръчки - заради промяна на материали след приет проект.

Борис Бонев „Спаси София“: Когато фирма „Джи пи груп“ печели търга с друг материал, който отговаря на изискванията на търга, се прави тази подмяна и „Джи пи груп“ в крайна сметка в трасето влагат материала, заради който ПТС е отстранена.
Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта, Столична община: На мен ми е абсолютно все тая коя фирма изпълнява обекта и коя фирма е доставчик на материалите, нашата основа задача е обектът да се изпълни качествено и в срок.
;

Евгени Крусев уточни, че са се позовали на член от договора на общината с фирмата изпълнител. Промяна е била необходима, за да се постигне максимална гаранция на релсовия път от 10 години. Това е станало по настояване на столичния електротранспрот. Те са дали сигнал, че показателите на релсовия път не само не са се подобрили, а дори са се влошили.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта, Столична община: В кривата на „Алабин“ и „Графа“, по първоначалния проект трамваите щяха да се блъскат челно.

Затова е свикан експертен съвет от 29 души, който е издал протокол за преработване на проекта. Първото обособено трасе за градски транспорт по бул. „Констатнтин Величков“ също не върви по план, освен забавяне на проекта са установени и некачествени материали и изпълнителят е глобен и отстранен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската лента „А́га“ тръгва по кината в Германия
Българската лента „А́га“ тръгва по кината в Германия
Работна вечеря за Брекзит с евролидерите - присъства и премиерът Борисов
Работна вечеря за Брекзит с евролидерите - присъства и премиерът Борисов