НОВИНИ

Сезонът на баловете

Валс под звуците на класическа музика в невероятната обстановка на вековните архитектурни паметници на Виена. Подобна картина съпътства почти всяко споменаване на австрийската столица. Еманацията на всичко това наблюдаваме по време на т.нар. сезон на баловете във Виена през първата половина на годината и най-вече през месец февруари, който е един от най-наситените с културни събития.

Александър Детев
от Александър Детев
12:34, 20.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Истории
сезонът баловете

Традицията на виенските балове датира от 19 век, но Оперният бал, такъв какъвто го познаваме днес, за първи път е проведен през 1935 г. Събитието, заедно с Новогодишния концерт на Виенската филхармония, е една от емблемите на града. Той е отменен по време на Втората световна война, не се провежда и през 1991 г. заради войната в Персийския залив, но днес е по-популярен и цветен от всякога. Виенската опера събира културния и политически елит на Австрия ежегодно в последния четвъртък на Фашинг – карнавалния сезон в цялата немскоговоряща част на Европа.

Тазгодишният Оперен бал ще се проведе на 23 февруари. В празничната програма участие ще вземе оперният певец Йонас Кауфман, миналата година гост беше тенорът Пласидо Доминго.

Събитието ще бъде открито с австрийския и европейски химн и в присъствието на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, а на сцената ще видим 180 двойки, който ще танцуват прословутия виенски валс. Последният танц традиционно е под звуците на “На хубавия син Дунав” на Йохан Щраус-син.

Балът във Виенската опера е кулминацията, но със сигурност не единственото мащабно и любопитно събитие по време на сезона на баловете. Интерес представляват също и Балът на Виенската филхармония, който се проведе на 19 януари в залата на “Музикферайн”, баловете на сладкарите (12 януари) и на производители на кафе (17 февруари) в двореца Хофбург. Разбира се, през годината австрийската столица е домакин и на други подобни събития, сред които летният бал на Испанското училище по езда - “Fête Impériale“, както и едно от най-мащабните, цветни и противоречиви събития - Балът на живота в сградата на кметството. Той е създаден през 1992 година с цел подпомагане на хората с ХИВ и СПИН, посрещал е през годините имена като Бил Клинтън, Елтън Джон, Ева Лонгория, Шон Пен и други.

В последните години в сезона на баловете активно участие взима и България. Виенският бал в София се проведе за 17-ти път тази година по време на “Дни на Виена в София” от 8-ми до 14-ти февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров: САЩ потвърдиха, че са подслушвали посланика ни
Лавров: САЩ потвърдиха, че са подслушвали посланика ни
НЗОК публикува за обществено обсъждане новите критерии за лечение на Хепатит С
НЗОК публикува за обществено обсъждане новите критерии за лечение на Хепатит С