НОВИНИ

Новият филм на Иглика Трифонова открива ХХ София Филм Фест

Новият филм на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" ще даде старт на 20-ия юбилеен София Филм Фест. Фестивалът стартира на 10 март в Зала 1 на НДК с националната премиера на лентата. Филмът е сниман в Босна, Швеция и Холандия и е вдъхновен от истинската история на босненско момче.

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
17:45, 08.03.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

За юбилея на София филм фест организаторите са подготвили много изненади, световни филмови шедьоври и звездни гости. Програмата съдържа 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма. За 14-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса - София град на киното. Сред претендентите са и българските - Жажда на режисьора Светла Цоцоркова. „Сняг" на Венцислав Василев и "Жалейка" на Елица Петкова.

Сред специалните гости на фестивала тази година са легендарният режисьор с български корени Тед Кочев и един от безкомпромисните колоси в киното Тери Гилиъм. Някои от най-впечатляващите заглавия в програмата са „Такси",„Отдалече", „Синът на Саул, „Пясъчна буря",Стая". Фестивалът започва след два дни с националната премиера на филма на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

;

Иглика Трифонова: За жалост в момента филмът е доста актуален. Събитията по света са такива, че все по трудно като че ли живеем заедно различни етноси, различни религии. Искаше ми се да разсъждаваме за последствията от това, което се е случило в Босна, ние да го разсъждаваме предварително, а не после, когато вече има страшно много болка и няма връщане назад.

Лентата събира на снимачната площадка талантливи актьори от различни страни, сред които двама българи - Ованес Торосян в главната роля и Красимир Доков в ролята на обвиняемия и една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже в ролята на прокурора.

Ованес Торосян: Трудно ми беше заради езика, тъй като босненския не ми е майчин, не ми е бащин, не ми е езика, който владея.

Филмът на Иглика Трифонова даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затвори за журналисти зоната около пункта Идомени
Гърция затвори за журналисти зоната около пункта Идомени
Само 20 легла за активно лечение ще бъдат закрити в Разградско
Само 20 легла за активно лечение ще бъдат закрити в Разградско