НОВИНИ

Сглобяваме българо-китайски електромобил

Българо-китайски електрически автомобил, струващ само 15 000 лв., се превърна в хит на двудневния Екофорум в "Интер експо център". От Министерството на околната среда обявиха, че ще подпомогнат с 1 000 000 лв. общинските и държавни администрации, ако заменят бензиновите си коли с електрически. Икономическото министерство е готово да потърси еврофинансиране този тип производство да стане изцяло българско.

Николай Минков
от Николай Минков
15:29, 05.04.2016
18149
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Модерен дизайн, четири места, две врати, електрически стъкла и огледала, климатроник, електронен бордови дисплей и вместо двигател - акумулатори и генератор. Това са част от характеристиките на българо-китайския електромобил, който има амбициите да преобърне представите за конкурентна градска кола на европейския пазар с цената си от едва 7 хил. и 500 евро.

Този изцяло електрически автомобил може да измине 150 км. с едно зареждане на акумулаторните батерии.

Максималната скорост на електромобила е фабрично ограничена, обяснява управителят на компанията Емил Ковачев.

Емил Ковачев - управител на българо-китайска фирма: Регламентирана е около 100 км, тъй като автомобилът е сравнително лек и за да може да му се позволи по-висока скорст, трябва да е малко по-тежък.

Автомобилът е резултат на китайската научно-развойна дейност и на българския монтажен опит.

Емил Ковачев -управител на българо-китайска фирма: В момента имаме договор с Китайския институт за развитие, с който имаме джоин-венчър и ги сглобяваме на две позиции - едната в Китай, а другата тук в България. Като следващата стъпка е производство на литиево-йонни батерии, които са основният аргумент, за да можем да имаме ниска пазарна цена.
;

Заради съотношението цена-качество министърът на икономиката Божидар Лукарски поиска този тип бизнес да бъде изцяло български.

Божидар Лукарски -министър на икономиката: По доста от европейските програми има субсидии и бихме могли този иновативен тип производство да си го правим тук у нас в България.

От министерството на екологията пък обявиха, че вече са стартирали пилотна програма, по която са заделени 1 000 000 лв.

Ивелина Василева -министър на околната среда и водите: Тя е насочена към българските администрации, министерства, агенции, областни управители, общини с цел да се стимулира въвеждането на този тип превозни средства в българските населени места.

В двудневното изложение в "Интер експо център" фирми от 16 държави представят рентабилни и екологични решения за бизнеса, общините и индустрията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да няма доплащане за тест лентите настояват диабетноболните
Да няма доплащане за тест лентите настояват диабетноболните
 Аз карам велосипед, последвай ме!
"Аз карам велосипед, последвай ме!"