НОВИНИ

СГП предаде на съд шестима души за иманярство

Софийската градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт срещу шестима души за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законово установения ред, както и за търсене на такива обекти без разрешение. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:07, 09.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
СГП предаде на съд шестима души за иманярство

Шестимата мъже, които са от района на Видин, са Васил Владов, Димитър Димитров, Димо Димов, Валентин Вълков, Петър Асенов и Диян Данаилов.

Затова и делото ще се гледа в Окръжния съд във Видин. Владов е обвинен, че е държал в жилището си в с. Арчар, Видинска област, седем монети и предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство. На Владов е повдигнато и обвинение за противозаконно държане на металотърсач, който не е бил регистриран по надлежния ред.

В жилищата на други двама от обвиняемите - Димитров и Димов в с. Арчар разследващите също са намерили металотърсачи, които не са били регистрирани по Закона за културното наследство. Общият брой на уредите, с които иманярите са откривали археологически находки, са три.

При разследването в апартамента на четвъртия обвиняем Вълков са намерени ценности - автентична бронзова отливка, ремъчна апликация от ранния османски период (16-17 в.).

Асенов е държал противозаконно 110 монети и предмети, които също не са регистрирани, а Данаилов е държал противозаконно общо седем монети и предмети с историческа стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК
Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК
Бойко Борисов: Продължавам да подкрепям министър Москов
Бойко Борисов: Продължавам да подкрепям министър Москов